Перейти до основного вмісту

Опіка та піклування над дітьми

Опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх осіб.
Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування, і є однією з сімейних форм влаштування таких дітей (поряд з усиновленням, влаштуванням у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу).
Результат пошуку зображень за запитом "опіка та піклування в україні"
  Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, піклування – над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених частинами 3,4 статті 60 Цивільного кодексу України.
Опіка, піклування над дітьми встановлюється до поволіття дитини (якщо батьки померли, покинули дитину, не можуть піклуватись про дитину за станом здоров’я тощо) або на визначений термін (батьки відбувають покарання за скоєння злочину, перебувають під слідством тощо).
Порядок організації опіки і піклування в Україні визначається:
- Сімейним кодексом (ст.243 – ст.251);
- Цивільним кодексом (ст.55 – ст.79),
а також низкою законів України та підзаконних актів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Хто може бути опікуном, піклувальником дитини?

Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. Згідно статті 244 Сімейного кодексу України, опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини. Якщо на опікунство претендує декілька осіб, то перевага надається: 1. Родичам дитини (незалежно від місця проживання); 2. Cім’ї, в якій дитина проживала на момент виникнення питання про встановлення опіки (піклування); Не може бути опікуном, піклувальником дитини особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, особа, позбавлена батьківських прав, а також особа, інтереси якої суперечать інтересам дитини. У разі призна

Соціальний супровід дітей, які перебувають під опікою, піклуванням

  Соціальний супровід дітей, які перебувають під опікою, піклуванням здійснюється центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини з опікуном. Адреса: вул. Велика Перспективна, 41 Кімната 109 , тел.: (0522) 24-99-82 Графік прийому громадян   Понеділок 14.00-16.00 Вівторок 09.00-11.00 Середа 09.00-11.00 E-mail:  sdity@krmr.gov.ua

Права та обов’язки опікуна, піклувальника

Опікун, піклувальник має право: - самостійно визначати способи виховання з урахуванням думки дитини і рекомендацій органу опіки та піклування, вимагати повернення дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду; давати згоду на усиновлення підопічного; - самостійно здійснювати витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок призначеної державної допомоги, пенсії, аліментів, доходів від майна підопічного; - представляти інтереси підопічного в установах, організаціях, закладах; - опікун, піклувальник не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, за винятком випадків, коли таке спілкування суперечить інтересам дитини. Опікун, піклувальник зобов’язується: - виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, психічний стан, фізичний і духовний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечувати її догляд і лікування; - створювати належні побутові умови та умови для здобуття дитиною по